Pauzes, voeding en slaap

Geüpload: 03/03/2020

Laatst aangepast: 15/11/2021

Leestijd: 8 minuten

Er is heel wat geschreven over het effect van pauzes, voeding en slaap op je focus. Op deze pagina heb ik een korte samenvatting gemaakt. Een aantal tips zijn toepasbaar voor studenten én een aantal tips niet. Maar door je er bewust van te worden kun je op belangrijke momenten wel de juiste keuzes maken.

Pauzes

Goed pauzes nemen komt veel aan bod in het boek ‘Focus aan/uit’ van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos. Een goede pauze heeft de volgende twee eigenschappen:

  • Je neemt geen nieuwe informatie in je op;
  • Je gedachten dwalen rond.

Hieronder valt dus niet op je mobiel kijken, zelfs niet het wandelend luisteren van een podcast. Af en toe even ontladen is de sleutel tot rust. En psychologisch ontladen kan het beste wanneer je verwerkt wat je in je hebt opgenomen en niet nieuwe lading opneemt.

Hoe vaak je pauzes neemt hangt af van de complexiteit van een taak. Hoe complexer, hoe langer je (focus)blokken. Afhankelijk van wat je nodig hebt kan een pauze tijdens werktijd 2-30 minuten duren. Schroom niet veel of lange pauzes te nemen. Langere pauzes resulteert vaak in verhoogde effectiviteit tijdens werkblokken. Deze investering haal je er vaak snel uit. En onthoud: te weinig pauze nemen betekent energie lenen van later.

Voeding

Over voeding is ook veel geschreven. Echter werkt iedereen anders en zijn de mogelijkheden ook afhankelijk van je omgeving. Daarom stel ik bij dit kopje het liefst een aantal vragen die je ter reflectie en inspiratie kunt gebruiken.

Drink je koffie/suikerdranken alleen als je daarna de verhoogde en tijdelijke focus nodig hebt? – Koffie en suikerdranken leiden namelijk ook tot ‘energie lenen van later’. En dit is het niet altijd waard.

  • Ben je bewust van de gevolgen van alcohol op je energie/focus? – Bewust zijn is het halve werk, daadwerkelijke verbetering komt na je studententijd wel 😉
  • Heb je veel last van een after lunch dip? Zoja, heb je wel eens nagedacht over lichtere lunches? – Chris Bailey, schrijver van ‘The Productivity Project’ geeft twee richtlijnen: 1) eet meer onverwerkt voedsel wat langer doet over verteren. 2) zit je vol? stop met eten!

Slaap

Er zijn heel veel voordelen aan betere slaap. Maar wat is betere slaap eigenlijk? de twee belangrijkste dingen zijn:

  • Lang genoeg (~8 uur)
  • Ritme: Elke dag hetzelfde

Dit is niet altijd haalbaar, maar nogmaals: bewust zijn is het halve werk. Nog wat tips om beter in slaap te komen:

  • Leg een blocnote naast je bed, terugkerende gedachten schrijf je weg.
  • kijk niet op je mobiel voor het slapen gaan. Blauw licht verlaagt je melatonineniveau, een handige ‘inslaapval-stof’. Echter is het daarnaast ook de informatie die je hersenen weer aanzetten en in slaap vallen vermoeilijken. Een blauwlichtfilter is dus niet genoeg.
  • Doe perceptuele taken voor het slapen gaan: afwassen, opruimen of rekken bijvoorbeeld. Dit zijn taken waarbij je alleen maar waarneemt en waarbij je niet ‘aan’ gaat staan.