Boeken, video’s en podcasts

De training is gebaseerd op een tweetal boeken en mijn ervaring. Heb je interesse opgebouwd en ben je zelfs na deze handout gelezen te hebben nog niet verzadigd? Hier vind je extra inspiratiebronnen om in aanraking te komen met de geleerde “stof”. Er zijn drie categorieën: Lezen, kijken en luisteren.

Lezen

Getting Things Done – David Allen (link)

Het boek Getting Things Done heeft sinds publicatie hoge ogen gevangen. David Allen presenteert een sindsdien veel aangegrepen principe. “The mind is for having ideas, not holding them.” In zijn boek legt hij uit hoe je alle ideeën en impulsen 1. Vastlegt, 2. Verwerkt, 3. Organiseert en 4. “Reviewt”. Om het idee van de “externe harde schijf” goed tot je door te laten dringen zou je dit boek kunnen lezen. 

In dit artikel (10 min.) is het boek puntsgewijs samengevat. Ik raad echter aan om óf de animatiesamenvatting te bekijken of het hele boek een keer te lezen. De materie (in het artikel) is moeilijk te lezen zonder context.

Grip – Rick Pastoor (link)

In zijn boek “Grip” gaat Rick Pastoor in op hoe je slimmer kunt werken. Het boek bestaat uit drie delen: 1. Grip op je week, 2. Grip op je jaar en 3. Grip op je leven. Tijdens de training is een groot deel van het eerste deel aan bod gekomen. Het tweede en het derde deel gaan meer in op (lange termijn)-doelen.

 In dit artikel (10 min) staat een mooie compacte samenvatting van Grip.

Kijken

Getting Things Done (GTD) by David Allen – Animated Book Summary And Review

Youtube (10 min. Engels)

In dit korte filmpje worden de belangrijkste principes van Getting Things Done uitgelegd. Door de animaties kijkt het makkelijk weg. Het bevat een groot aantal parallellen met deze training, die ook op GTD is gebasseerd. Het kan soms helpen om het op een andere manier te bekijken, en wat zijn tien minuten nou?

Agendagebruik: “LET’S TALK ABOUT YOUR CALENDAR”

Youtube (8 min. Engels)

Rick Pastoor neemt je mee in het gebruik van zijn agenda. Hier komen de vuistregels voor je agenda van de training (en meer) naar voren. Het kan fijn zijn om ze in context te zien. Je kunt dit filmpje ook later een keertje kijken om jezelf weer aan de vuistregels te herinneren.

Wekelijks onderhoud: “How to Do a Weekly Review That Works for You (Template)”

Youtube (10 min. Engels)

Er zijn veel filmpjes online over een “weekly review”, dit is mijn huidige favoriet. Een simpele vier-item checklist legt het basisconcept goed uit. Het afronden-evalueren van je week en het vooruitkijken-plannen van komende week komt naar voren met concrete voorbeelden.

Luisteren

Podcast: Rick Pastoor over het geheim van slim werken

Spotify (40 min.)

De schrijver van Grip legt hier op een toegankelijke manier een aantal aspecten van zijn boek uit. De “waarom” komt heel mooi naar voren. Wat is de kracht van het uit je hoofd schrijven en van het gebruik van takenlijsten en een agenda? Het is een anekdotische uitleg over de voordelen van de gepresenteerde methodes.