Boek: telefoon

Per persoon verschilt de mate waarin je telefoon en verscheidene apps grip hebben op je dag. Om te illustreren dat je niet de enige bent die te veel of op de verkeerde momenten op social media of nieuwsplatformen kijkt: dit zijn de resultaten van een poll die ik via de instagram van de TU Delft heb gedaan: 

Op dit moment:

A: heb ik gepland pauze/rust (336 votes, 49%

B: zou ik eigenlijk iets anders moeten doen (354 votes, 51%)

Deze poll is gedaan tijdens een tentamenweek van de TU Delft, wat deels de schrikbarende resultaten zou verklaren. De helft van de mensen zat tegen beter weten in op Instagram, terwijl ze iets anders zouden moeten doen… Dat is de kracht en dus ook het gevaar van de dopamineverslaving die gepaard gaat met sociale media. 

Op verschillende manieren is bewust telefoongebruik naar voren gekomen in het boek. Op deze pagina probeer ik zo concreet mogelijk te blijven in mijn tips: hoe houd je grip op je aandacht en tijd? Ik wijd extra uit over tips uit het boek, en deel tips die het boek niet hebben gehaald. 

Zet notificaties uit

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: in een maatschappij waarin je steeds meer zaken moet regelen via je telefoon, wordt het aantal notificaties steeds groter. 

Elke trilling, ook al is het geen directe melding van sociale media, herinnert je weer aan het bestaan van je telefoon. Oppakken en de melding bekijken is verleidelijk en als je jezelf toch weet te weerhouden, houd je waarschijnlijk een los eindje in je achterhoofd: ‘er wacht nog iets spannends op me.’

In het boek Deep Work legt Cal Newport uit dat je bij alles moet bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het voordeel van notificaties is dat je belangrijke berichten niet mist. Het nadeel is echter dat je veel sneller en vaker afgeleid bent en dat je meer tijd bezig bent met het studeren voor tentamens of uitvoeren van taken. 

Verwijder apps (tijdelijk)

Rick Pastoor vertelde in een podcast dat hij elke avond voor het slapengaan afleidende apps verwijderde, om ze de volgende dag in de trein terug van werk weer te downloaden. Zo weerhield hij zich overdag van toegeven aan de afleidende applicaties en gunde hij zichzelf na een lange werkdag om wel lekker te genieten.  

Zelf doe ik dit ook, maar dan op grotere tijdsschaal. Als ik vakantie heb, of kan (en soms zelfs moet) uitrusten, dan download ik de Youtube app om leuke filmpjes te kijken over de zaken die ik interessant vind of waar ik volgens het algoritme van Youtube Shorts goed op reageer. Vaak komt er een moment dat ik het verwijder, gefrustreerd over de hoeveelheid tijd die ik erin stop, bijvoorbeeld na een onnodig korte nacht. 

Focusmodus of niet-storen modus

Als je wilt focussen omdat je een deadline moet halen, of een grote taak moet uitvoeren, maak het jezelf dan makkelijker. Zet je telefoon op niet-storen (Android) of focusmodus (IOS & Android).

Voor de nieuwe focusmodus van IOS:

En voor de niet-storen modus van Android:

En dan heeft android ook nog de focusstand: 

Zet 

Agenda-notificaties

Het is de moeite waard om wel agenda-notificaties aan te hebben staan voor alle items die je niet wilt vergeten (zoals meetings met anderen of tijdgebonden taken).

Bij Google Calendar en Apple Calendar kan je bijvoorbeeld in ieder geval per agendagroep die je aanmaakt ‘event notifications’ aanzetten. 

Google Calendar

Apple Calendar

Het is echt de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan. Je hoeft het maar één keer goed te regelen (in een halve dag) en je hebt er je hele leven profijt van.