Leestijd: 10 minuten
Kwartaallijks onderhoud
Wil je gestructureerd met doelen bezig zijn, dan kun je op kwartaalbasis doelen voor het komende kwartaal opstellen. Een kortere cyclus zorgt voor te weinig tijd en langere cycli geven te veel ruimte voor uitstel. Daarnaast volgt het studentenleven ook vaak een kwartaalrooster. De derde stap gebeurt hopelijk dagelijks en de laatste stap raad ik aan wekelijks op een vast moment te doen.
Het begin van elk (studie-)kwartaal kun je gebruiken om een goede start te maken. Vaak resteert er nog motivatie om het dit kwartaal beter aan te pakken dan de vorige. Gun jezelf een tweetal uren om je te focussen en een doelen/projecten-lijst op te stellen. Hiervoor raad ik je aan de volgende stappen te volgen:
Terugkijken op je kwartaal: Scroll door je agenda, dagboek en/of foto’s. Wat maakt je blij? waar ben je trots op? Hoe was de tijdsverdeling?
Reflecteer kort op je vorige doelen: Welke doelen zijn gelukt en welke niet? Waarom wel en/of niet?
Reflecteer op je rollen/verantwoordelijkheden: Gebruik een lijst van je rollen en verantwoordelijkheden om je af te vragen per rol of je genoeg of teveel hebt gedaan? Bedenk je dat je tijd eindig is, moet de balans anders? Voorbeeldlijst:
- Relatie
- Gezin (ouders, broers en zussen)
- Familie (oma, opa, tante, …)
- Vrienden
- Huis
- Studie
- Werk/inkomen
- Commissie/bestuur
- Sport en gezondheid
- Persoonlijke ontwikkeling
- Hobby’s
- Plezier hebben – erg belangrijk!
Brainstorm doelen voor aankomend kwartaal: Schrijf per rol een aantal dingen op die je wilt aanpakken/doen komend kwartaal. Pak je ooit/misschien lijst erbij.
Bekijk je verplichtingen voor komend kwartaal: Er zijn vaak projecten die al voor je vastliggen, neem studiegerelateerde of persoonlijke verplichtingen. Misschien heb je een drukke commissie/bestuursperiode óf ga je juist op vakantie. Dit is nodig om hierna realistisch je doelen te kunnen prioriteren.
Prioriteer en kies je doelen: Bedenk je bij elk doel of je er enthousiast van wordt. Je doet het voor jezelf. Kies per rol/verantwoordelijkheid één tot drie doelen. Houdt in je achterhoofd de rest van de verplichtingen en dwing jezelf tot keuzes maken. Belangrijk: Welk doel geeft jou de meeste waarde? Vaak haal je 80% van je geluk uit 20% van je doelen/acties. Waar wordt je gelukkig van?
Dit geeft je een lijst van doelen en projecten waar je aankomend kwartaal aan kunt werken. De volgende stap is het formuleren van je doelen dusdanig dat het motiveert om eraan te werken.
Is er nog iets niet duidelijk of heb je andere vragen? Laat het me weten!
De gepresenteerde principes zijn gebaseerd op een aantal boeken over focus